Bio ciecierzyca 500g

Ciecierzyca jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych, która wyglądem przypomina groch

Opis

Ciecierzyca jest rośliną jednoroczną z rodziny bobowatych, która wyglądem przypomina groch. Znana jest przede wszystkich ze swoich wartości odżywczych, jest źródłem białka. Stanowi źródło witamin z grupy B oraz jest źródłem magnezu i żelaza. Ciecierzyca jest bardzo często wykorzystywana w kuchni śródziemnomorskiej, a także w kuchni arabskiej, gdzie jest głównym składnikiem pasty hummus. Sposób przygotowania: 1 szklankę ciecierzycy zalać 2 litrami wody i odstawić na minimum 12h do napęcznienia. Po zalecanym czasie ciecierzycę opłukać i zalać 6 szklankami wody. Gotować ok 1,5k, posolić pod koniec gotowania. Tak przygotowana ciecierzyca stanowi bazę dla sałatek, zup, sosów lub hummusu.     Zastosowanie: Jako składnik pasty humus, dodatek do zup i farszy do pierogów i krokietów. Z ciecierzycy można również przyrządzać sałatki.   Kraj pochodzenia: Turcja   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:   Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1653 kJ/ 393 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 5,5 g 0,6 g Węglowodany: – cukry 57,9 g 10,2 g Białko 19,2 g Sól 0,058 g  

Chcesz opublikować informacje na naszym portalu? Nic prostszego, prześlij zdjęcia i treść tekstową na adres e-mail opublikuj-na@podkarpackieok.pl