Czarnuszka 150g

Nasiona czarnuszki stosuje się jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, któremu nadają wyraźnego, charakterystycznego smaku i aromatu

Opis

Nasiona czarnuszki stosuje się jako dodatek do pieczywa pszennego i żytniego, któremu nadają wyraźnego, charakterystycznego smaku i aromatu. Czarnuszka, zwana czarnym kminkiem wykorzystywana jest także do aromatyzowania win oraz do przetworów warzywnych. Niegdyś nasiona czarnuszki sprawdzały się jako zamiennik pieprzu stosowany przez osoby zmagające się z problemami żołądkowymi.   Nasiona czarnuszki wykorzystywane są w medycynie ludowej i homeopatii. Można z nich sporządzać napary lub przyjmować w postaci zmielonej.    Jak wykonać napar z czarnuszki? W tym celu należy łyżeczkę nasion zalać  2 szklankami wody i gotować przez 15 minut. Pić kilka razy dziennie po pół szklanki.   Jak spożywać zmielone nasiona? Zmielone nasiona czarnuszki spożywa się 2-3 razy dziennie po mniej niż pół łyżeczki popijając wodą. Nie wolno przekraczać dziennej dawki.   Kraj pochodzenia: Indie/Syria (w zależności od dostępnej partii)  

Chcesz opublikować informacje na naszym portalu? Nic prostszego, prześlij zdjęcia i treść tekstową na adres e-mail opublikuj-na@podkarpackieok.pl