Guma guar 100g

  Guma guar E 412 Otrzymywana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba L

Opis

  Guma guar E 412 Otrzymywana jest z nasion rośliny Cyamopsis tetragonoloba L.  występującej na terenach Indii i Pakistanu. Ma postać proszku barwy biało-szarej do żółtawo-białej, prawie bez zapachu. Rozpuszcza się w zimnej wodzie.   Funkcja technologiczna gumy guar: Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator i nośnik.   Guma guar w diecie bezglutenowej   W diecie bezglutenowej używana jest ze względu na swoje właściwości zagęszczające. Nadaje wyrobom jednolitą strukturę, dlatego chętnie dodawana jest do bezglutenowych wypieków.     Zastosowanie: Wykorzystywana jest w produkcji zup w proszku, majonezów i sosów sałatkowych, mrożonych owoców, napojów, soków warzywnych oraz żywności niskokalorycznej. Guma guar jako środek zagęszczający i wiążący wodę, używana jest w wyrobach garmażeryjnych, konserwach i serach topionych.   Sposób użycia: Stosować dawkę najniższą niezbędną do osiągnięcia zamierzonego efektu technologicznego.   Kraj pochodzenia: Indie  

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl