Izomalt 700g – słoik

Izomalt, isomalt (E953) jest białą krystaliczną, niskokaloryczną substancją słodzącą, która przede wszystkim stosowana jest w przemyśle piekarniczym i cukierniczym

Opis

Izomalt, isomalt (E953) jest białą krystaliczną, niskokaloryczną substancją słodzącą, która przede wszystkim stosowana jest w przemyśle piekarniczym i cukierniczym.   Funkcja technologiczna: oprócz właściwości słodzących, pełni funkcję substancji wypełniającej i przeciwzbrylającej stosowanej na powierzchnię. Wykazuje dużą odporność na podwyższoną temperaturę.   Zastosowanie: W przemyśle spożywczym stosowany jest do produkcji dżemów, galaretek, deserów owocowych, cukierków i gum do żucia. Zastępuje cukier w słodyczach niskokalorycznych i czekoladzie oraz żywności dla diabetyków.   Izomalt znajduje szczególne zastosowanie w cukiernictwie. Przy użyciu izomaltu można przygotować piękne i unikalne dekoracje, np. w postaci kwiatów czy tzw. splash’u – efektu plusku/rozprysku kropli wody. Z     Jak wykonać proste ozdoby z izomaltu? Granulki izomaltu należy rozpuścić w 180o C. Jeżeli chcemy uzyskać inny kolor płynu należy dodać odpowiedni barwnik. Następnie przelewamy płyn do silikonowych foremek. Po ostygnięciu i stężeniu płynu, wyciągamy gotową ozdobę z foremki.     Sposób użycia: dzienna dawka do spożycia nie powinna przekraczać 50 g. Jednorazowo można przyjąć 20-30 g. Spożycie większej dawki niż zalecana, może spowodować efekt przeczyszczający.     Kraj pochodzenia: Niemcy  

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl