Jałowiec owoc 100g

  Jałowiec jest dziko rosnącą rośliną, porasta zbocza i widne lasy sosnowe

Opis

  Jałowiec jest dziko rosnącą rośliną, porasta zbocza i widne lasy sosnowe. Przyprawę stanowią jego suszone owoce. Owoce jałowce mają korzenny, intensywny, słodki smak, a ich żywiczny zapach  przesiąknięty jest sosnowym lasem.   Zastosowanie owoców jałowca: Wykorzystuje się go do dań mięsnych, głównie dziczyzny oraz tłustych. Świetnie komponuje się z mięsem baranim, wieprzowym i wołowym. Stosuje się go również w przemyśle alkoholowym, jest głównym składnikiem Ginu i wódki jałowcówki. Produkuje się z niego  nalewki i syropy.   Kraj pochodzenia: Serbia/Macedonia/Albania/Macedonia Północna/Polska  

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl