Opis
Chashaku to bambusowa łyżeczka, która służy do nakładania matchy. Jest wykorzystywana w tym celu podczas tradycyjnej japońskiej ceremonii herbacianej. Pozwala nam precyzyjnie nabrać potrzebną ilość matchy. Herbatę matcha przygotowuje się inaczej niż inne rodzaje herbaty a używanie łyżeczki chashaku jest niezbędnym elementem japońskiego rytuału parzenia herbaty i przybliża nas do tradycyjnego sposobu przygotowywania matchy, który praktykuje się w Japonii od ponad 800 lat. Zazwyczaj do przygotowania matchy w tradycyjnym matchawanie czyli misce do matchy wystarczą dwie łyżeczki chashaku ale ilość ta może różnić się od upodobań i rodzaju matchy. Ważne jest aby wsypać matchę do naczynia a następnie dopiero zalać niewielką ilością wody i dokładnie wymieszać mieszadełkiem (chasen). To zapewnie dobre spienienie matchy i poprawia jej smak. Łyżeczka jest wykonana z ciemnej odmiany bambusa. Kraj pochodzenia: Chiny