Mąka migdałowa 500 g

Mąka migdałowa  ma długa historię

Opis

Mąka migdałowa  ma długa historię. W XIII-wiecznej kuchni Włoskiej wykorzystywana była w deserach „frangipane” – pieczony kremem z migdałów, jajek, masła i cukru. Migdały były blanszowane i mielone dzięki czemu powstawała mąka o charakterystycznym słodkim smaku i zapachu. Mąkę migdałową możemy używać jako zamiennik innych mąk tradycyjnie używanych w kuchni do wypieku pieczywa i ciast. Mąkę migdałową można przygotować samodzielnie w wyniku procesu mielenia migdałów. Tak przygotowana mąka ze zmielonych migdałów jest jedną z ciekawych alternatyw dla osób, które chcą wyeliminować gluten ze swojej diety. Mąka migdałowa jest z powodzeniem stosowana w diecie ketogenicznej (keto dieta) dzięki niskiej zawartości węglowodanów. Stanowi również doskonałe źródło magnezu, wapnia i żelaza. Mąkę migdałową możemy zastosować do: przygotowania naleśników, racuchów, wypieku ciast, ciasteczek, makaroników, muffin, jako dodatek do wypieku chleba, koktajli, deserów, owsianki, płatków śniadaniowych, polecana jest również do zagęszczania zup i sosów. Mąkę należy przechowywać w suchym, i ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej, w szczelnie zamkniętym opakowaniu.   Składniki: 100% migdały blanszowane mielone. Kraj pochodzenia: USA/Australia   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2545 kJ/ 616 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 53 g 3,9 g Węglowodany: – cukry 8,7 g 4,6 g Błonnik 9,9 g Białko 21 g Sól 0 g

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl