Migdały płatki 100g

Spróbuj delikatnych, chrupiących płatków migdałowych   Migdałowiec jest rośliną uprawianą w basenie Morza  Śródziemnego, a także w Kalifornii

Opis

Spróbuj delikatnych, chrupiących płatków migdałowych   Migdałowiec jest rośliną uprawianą w basenie Morza  Śródziemnego, a także w Kalifornii. Owoce migdałowca mają szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym jako składnik bakalii oraz dodatek do ciast i deserów. Ponadto często przerabiane są na marcepan, a z nasion migdałów tłoczy się bardzo odżywczy olej migdałowy. W kosmetyce olejek migdałowy stosowany jest jako składnik balsamów i kremów. Migdały są doskonałym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Migdały są również źródłem witaminy E i B2. Witamina  E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.  Migdały są również źródłem cynku, fosforu, potasu. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi.   Kraj pochodzenia: USA/Hiszpania   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:   Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2525 kJ/ 612 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 54 g 4,1 g Węglowodany: – cukry 5,4 g 3,9 g Białko 19 g Sól 0 g          

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl