Miotełka do matchy z ciemnego bambusa – chasen

Tradycyjna miotełka do spieniania herbaty matcha

Opis

Tradycyjna miotełka do spieniania herbaty matcha. Miotełka zwana także pędzelkiem jest wykonana ręcznie z jednego kawałka ciemnej odmiany bambusa. Precyzyjne nacięcia tworzą elastyczne wąsy, które w dolnej części są delikatnie wygięte a u góry zebrane razem i zakończone specjalną drewnianą rączką. Wskazówki do ubijania matchy: Ubijanie matchy najlepiej zacząć powoli, delikatnie szorując wąsami chasenu po dnie czarki, pozwala to dobrze zmieszać całą matchę z wodą. Potem przenosimy chasen wyżej, bliżej powierzchni i zaczynamy bardziej energiczne ruchy przypominające literę W lub M przez ok. 10-20 sek. Warto pamiętać żeby w trakcie mieszania pracować samym nadgarstkiem a nie całą ręką, która szybciej się męczy. Na powierzchni powinien szybko pojawić się cienki kożuszek piany. Idealne spienienie herbaty jest właśnie możliwe dzięki dużej liczbie elastycznych bambusowych wąsów. Czym więcej wąsów w chasenie tym łatwiej uzyskamy tzw. “jaspisowy mus” czyli idealną warstwę pianki. Dla uzyskania najlepszego efektu miotełkę powinno się zmoczyć w gorącej wodzie przed użyciem i opłukać po wykorzystaniu. Chasen kurczy się przy wysychaniu, staje się wtedy kruchy i podatny na uszkodzenia. Przechowywanie chasenu na specjalnej podstawce pomaga zapewnić mu dłuższe życie i zachować odpowiedni kształt. Materiał: Ciemny bambus Kraj pochodzenia: Chiny Liczba wąsów: 80 Obejrzyj jak w tradycyjny sposób przygotowuje herbatę matcha założycielka Moya Matcha, Hitomi Saito: https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/przygotowanie-matchy/

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl