Organiczna herbata moya hojicha

Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat

Opis

Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat.   Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze przez co jej liście nabierają ciemno-brązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami.   W procesie prażenia hojicha traci też swoją zawartość kofeiny dzięki czemu można ją pić przed snem i mogą ją pić dzieci kobiety w ciąży  Proces prażenia zielonej herbaty został wymyślony w latach 20tych w Kioto i od tego czasu hojicha nieustannie zyskuje na popularności sięgającej już teraz daleko poza granice Japonii. Picie hojichy pomaga regulować ilość cholesterolu oraz cukru w organizmie a tkaże wzmacnia układ odpornościowy.  Hojichę, podobnie jak genmaichę, podaje się często w Japonii do posiłków. Można ją parzyć kilkukrotnie choć z reguły 3 parzenia są optymalne.  Moya Hojicha pochodzi z niewielkich rodzinnych i ekologicznych upraw na południowej wyspie Kiushu.  Proces jej produkcji odbywa się w Uji w Prefekturze Kioto gdzie jest też certyfikowana i poddawana rygorystycznym testom na ewentualne zanieczyszczenia. Kraj pochodzenia: Japonia Waga netto: 60g Skład: 100% organiczna zielona herbata hojicha Ilość herbaty: 2-3g na 150ml Czas parzenia: 1-3 min. Ilość zaparzeń: 3 Temperatura parzenia: 75-90 C.

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl