Organiczna herbata moya matcha codzienna – 100g

Moya Matcha Codzienna posiada intensywnie zieloną barwą i mocno herbaciany aromat z wyczuwalną goryczka, charakterystyczną dla zielonej herbaty

Opis

Moya Matcha Codzienna posiada intensywnie zieloną barwą i mocno herbaciany aromat z wyczuwalną goryczka, charakterystyczną dla zielonej herbaty. Idealnie pasuje do przyrządzania matcha latte, smoothie i koktajli a także przepisów kulinarnych.  Pozyskuje się ją z drugiego i trzeciego zbioru świeżych liści krzewów, które dojrzewają pod specjalnymi przeciwsłonecznymi osłonami. Dzięki temu liście uzyskują wyższą zawartość chlorofilu i l-teaniny i nabierają intensywnego zielonego koloru. Moya Matcha Codzienna jest uprawiana w regionie Uji w prefekturze Kioto, który słynie z żyznej gleby i czystych wód. Zielona herbata ma tam idealne warunki do wzrostu dzięki dużej ilości opadów, dobrze nasłonecznionym wzgórzom i tworzącym się między nimi mgłom, które chronią delikatne listki krzewów przed mrozem. Krzewy z których pochodzi Moya Matcha są starannie uprawiane na małych, rodzinnych polach herbacianych wolnych od pestycydów. Zebrane liście są suszone i ścierane na drobny proszek lokalnie w Japonii i wysyłane do Europy w małych partiach, aby zapewnić jej najwyższą świeżość. Pomaga to zachować wszystkie właściwości liści herbaty oraz utrzymywać wysoki poziom minerałów i przeciwutleniaczy. Przygotowanie: Zalej łyżeczkę herbaty matcha niewielką ilością ciepłej wody w czarce i energicznie wymieszaj bambusowym mieszadełkiem aż cała matcha się rozpuści a na powierzchni powstanie charakterystyczna gęsta pianka.  Następnie powoli dolej wodę tak aby uzyskać porcję ok. 200 ml.  Do mieszania najlepiej nadaje się tradycyjny bambusowy chasen czyli mieszadełko. Matchę można też przygotować przy użyciu ręcznego spieniacza do mleka, a tradycyjną czarkę zastąpić szklanką lub kubkiem. Woda powinna mieć temperaturę ok. 80°C. Możesz ją uzyskać korzystając z czajnika z miernikiem temperatury lub odstawiając zwykły czajnik z wrzącą wodą na 10 min. Matchy nie powinno się zalewać wrzątkiem gdyż traci wtedy część swoich właściwości odżywczych. Przygotowanie matcha latte: Przygotuj matchę w niewielkiej ilości wody tak jak wyżej.  Osobno podgrzej mleko tak aby było letnie lub ciepłe i zmiksuj spieniaczem do mleka przez kilkanaście sekund. Następnie dodaj mleko do zmieszanej z wodą matchy.  Mleko może być krowie ale najlepiej sprawdza się mleko roślinne: sojowe, migdałowe lub ryżowe.  Jeżeli mleko nie jest słodzone matchę można dosłodzić cukrem trzcinowym, miodem lub syrope z agawy. Moya Matcha Codzienna występuje również w opakowaniach 30g. Więcej o właściwościach zielonej herbaty matcha możesz przeczytać tutaj: https://moyamatcha.com/japonska-zielona-herbata-moya-matcha/wlasciwosci-matchy/ Ciekawe przepisy z wykorzystaniem Moya Matcha Codzienna znajdziesz w naszej zakładce z przepisami: https://moyamatcha.com/herbata-matcha-przepisy/

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl