Orzechy macadamia 1 kg

Orzechy makadamia pochodzą z drzewa wiecznie zielonego, należącego do rodziny srebrnikowatych, które rośnie w rejonie Australii, Hawajów a także południowej Afryce

Opis

Orzechy makadamia pochodzą z drzewa wiecznie zielonego, należącego do rodziny srebrnikowatych, które rośnie w rejonie Australii, Hawajów a także południowej Afryce. Owoce tego drzewa wyróżniają się kremowym i lekko słodkim, masłowym smakiem. Sam orzech macadamii jest zbliżony wielkością do orzecha laskowego. Zamknięte w bardzo twardej skorupce są trudne do rozłupania, dlatego zazwyczaj są dostępne w sprzedaży już jako orzechy łuskane. Produkt świetnie nadaje się do wykorzystania w kuchni jako dodatek do kremów, deserów, ciast i ciasteczek. Mogą być także spożywane jako przekąska lub dodatek do sałatek owocowych. Orzechy makadamia idealnie smakują również jako dodatek do owsianek lub podane z musli. Pożywne śniadanie ! Z bakaliami AGNEX to bardzo proste (…) Wystarczy dodać do posiłku ulubione suszone owoce i orzechy maracamia i mamy pożywne śniadanie. Olej z orzechów makadamia ma szerokie zastosowania w kuchni, a także w kosmetyce. W przemyśle kosmetycznym stosowany jako czysty olejek do ciała lub do masażu. Orzeszki macadamia maja wysoką zawartość magnezu. Magnez przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Magnez ma także pozytywny wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mięśni oraz utrzymanie zdrowych kości. Orzechy są także źródłem fosforu i żelaza. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Żelazo pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny, wspiera także prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, przyczynia się również do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Orzechy makadamia zawierają dużą ilość witamin: B2, B3 (PP), B5, B6, E, oraz wyżej wymienionych minerałów w tym wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, magnezu i selenu. Makadamia (macadamia) zawierają dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasy omega-3 i omega-6. Wspomniane tłuszcze mają bardzo korzystne działanie na ludzki organizm, dlatego spożywanie orzechów makadamia, zalecane jest przy wyczerpującej pracy umysłowej lub przed sesją egzaminacyjną. Jaka jest kaloryczność orzechów macadamia? Orzechy makadamia są bez wątpienia bardzo pożywne i zdrowe. Należy jednak pamiętać, że są najtłustszymi i wysokokalorycznymi orzechami na świecie. Składają się w ponad 75% z tłuszczu. W 100g produktu orzechów maracamia mamy aż  753 kcal ! Składniki: orzechy macadamia 100% Kraj pochodzenia: Kenia   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 3163 kJ / 753 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 75,8 g 12,1 g Węglowodany: – cukry 5,6 g 4,6 g Błonnik 8,6 g Białko 7,9 g Sól 0,01 g  

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl