Orzechy pecan 1 kg

Orzechy pecan są owocami orzesznika jadalnego lub orzesznika pekanowego, zwanego potocznie pecanem, drzewa naturalnie występującego w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych

Opis

Orzechy pecan są owocami orzesznika jadalnego lub orzesznika pekanowego, zwanego potocznie pecanem, drzewa naturalnie występującego w centralnej i południowej części Stanów Zjednoczonych. Drzewa pekanowe osiągają nawet do 50 metrów wysokości. Ze względu na kształt, orzechy pecan wyglądem przypominają orzechy włoskie. Jednak, gdy przyjrzymy im się bliżej, zauważymy że się między sobą różnią. Orzechy pecan są bardziej podłużne i płaskie. W smaku również zauważymy charakterystyczne różnicę. Z początku są lekko słodkie, o maślanym smaku by następnie zaskoczyć nas delikatną nutką goryczki. Pecan charakteryzują się oryginalnym niepowtarzalnym smakiem, dzięki czemu można wykorzystać je jako dodatek do deserów, wypieku ciast i ciasteczek, czy musli. Orzechy pekan można również spożywać jako samodzielną przekąskę oraz świetnie komponują się zarówno z wytrawnymi, jak i słodkimi potrawami. Zdrowe a przed wszystkim smaczne i pożywne śniadanie, to idealny sposób na doskonałe rozpoczęcie dnia.Jogurt naturalny, musli (granola) orzechy pecan, borówka amerykańska i owoce granatu – warto też dodać garść suszonych owoców. Orzechy pekan, tak jak większość innych orzechów, są bogate zdrowe tłuszcze i witaminy ale także są bardzo kaloryczne. W 100 gramach produktu zawiera się około 691 kalorii! Z tego względu należy pamiętać aby nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia. Wystarczy garść dziennie aby uzupełnić niedoborów minerałów.   Kraj pochodzenia: USA/Meksyk   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2889 kJ/ 691 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 71,97 g 6,18 g Węglowodany: – cukry 13,86 g 3,97 g Białko 9,17 g Błonnik 9,6 g Sól 0 g    

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl