Ryż brązowy 1 kg

Ryż brązowy jest odmianą najmniej przetworzoną – usunięto z niego tylko łupinę, dzięki temu zawiera wiele cennych wartości odżywczych, w tym białka i aminokwasów

Opis

Ryż brązowy jest odmianą najmniej przetworzoną – usunięto z niego tylko łupinę, dzięki temu zawiera wiele cennych wartości odżywczych, w tym białka i aminokwasów. Dlatego w szczególności spożywany jest przez osoby prowadzący zdrowy i aktywny tryb życia oraz osoby będące na diecie wegetariańskiej. Ryż brązowy, podobnie jak inne odmiany ryżu, dobrze komponuje się z mięsem i warzywami. Polecany jest również do przygotowania potraw kuchni orientalnej, sałatek oraz jako dodatek do farszów.   Jak gotować ryż brązowy? Przed gotowaniem ryż brązowy należy wypłukać pod zimną wodą. Wlać 2 szklanki. wody na 1 szklankę ryżu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min, aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na 15 min. Na koniec przelać zimną wodą   Składniki: ryż brązowy Kraj pochodzenia: Pakistan/Włochy/Argentyna   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1477 kJ/ 353 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 1,9 g 0,5 g Węglowodany: – cukry 76,8 g 0,8 g Błonnik 8,7 g Białko 7,1 g Sól 0,01 g    

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl