Ryż parboiled 1 kg

Ryż parboiled, zwany również parabolicznym, jest odmianą długoziarnistego białego ryżu

Opis

Ryż parboiled, zwany również parabolicznym, jest odmianą długoziarnistego białego ryżu. Ryż parboiled powstaje w wyniku procesu suszenia ziaren ryżu. Suszenie pod wpływem podwyższonego ciśnienia powietrza w połączeniu z gorącą parą wodną, sprawia że ziarna ryżu zachowują więcej wartości odżywczych. Ryż parboiled nie skleja się po ugotowaniu, dlatego polecany jest między innymi do sałatek, warzyw, dań rybnych oraz dań na słodko i deserach. Jak gotować ryż parboiled? Wlać 2 szklanki wody na 1 szklankę ryżu. Gotować pod przykryciem na małym ogniu ok. 12-18 min., aż ryż wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem na kilka minut. Na koniec przelać zimną wodą.   Składniki: ryż parboiled Kraj pochodzenia: Tajlandia/Mjanma (Birma)   Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 1527 kJ/ 360 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 0,8 g 0,1 g Węglowodany: – cukry 79,1 g 0,6 g Błonnik 2,7 g Białko 7,7 g Sól 0,01 g  

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl