Sezam 1 kg

W kuchni Wschodu z nasiona sezamu wykorzystuje się do ozdabiania pieczywa, ciastek, oraz do wyrobu słodyczy

Kategorie: , Tag:

Opis

W kuchni Wschodu z nasiona sezamu wykorzystuje się do ozdabiania pieczywa, ciastek, oraz do wyrobu słodyczy. Pozyskuje się z niego olej sezamowy. W Japonii prażonym sezamem posypuje się dania z ryżu i warzyw, a także dodaje się go do sosów.   Sezam dodaje oryginalnego smaku i aromatu naszym potrawom. Sezam ma wysoką zawartość białka (prawie tyle co kurze jajo). Jest również źródłem składników mineralnych: cynku, fosforu, magnezu, potasu, wapnia i żelaza. Cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Fosfor pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów i kości. Magnez  i potas pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wapń wspomaga prawidłowe funkcjonowanie mięśni. Żelazo pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.   Kraj pochodzenia: Indie  Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu:   Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2504 kJ/ 598 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 51 g 6,9 g Węglowodany: – cukry 16,3 g 0 g Białko 26,4 g Sól 0,03 g  

Chcesz opublikować informacje na naszym portalu? Nic prostszego, prześlij zdjęcia i treść tekstową na adres e-mail opublikuj-na@podkarpackieok.pl