Siemię lniane złote 1 kg

  Siemię lniane złote jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka

Opis

  Siemię lniane złote jest źródłem cynku, żelaza, kwasu foliowego, magnezu, witamin z grupy B, białka. Magnez zawarty w siemieniu lnianym pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo natomiast pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Siemię lniane złote zwane jest często budwigowym. Charakteryzuje się delikatniejszym smakiem niż siemię lniane brązowe.   W sklepach można kupić siemię lniane całe i zmielone. Najlepiej jest samodzielne mielić nasiona tuż przed spożyciem. Zmielone wcześniej nasiona szybko się utleniają i tracą wartości odżywcze.   Zalecane dzienne spożycie: 2-3 łyżeczki dziennie. Na początku można spożywać mniej i później stopniowo zwiększać ilość.    Nasiona siemienia lnianego przed spożyciem najczęściej  moczy się w wodzie. Nasiona wówczas powiększają swoją objętość i wytwarza się kisiel. Tak przygotowana mikstura jest gotowa do spożycia. Należy pamiętać, że nasz organizm nie trawi dobrze całych, suchych nasion. Śluz otrzymany z namoczonych nasion możemy nakładać na włosy lub moczyć w nim dłonie. Doskonale nawilża i odżywia. Zmielone siemię lniane nie ma praktycznie żadnego smaku, więc możemy dodawać je do wszystkich potraw np. do jogurtów, sałatek, koktajli owocowych i warzywnych. Pamiętajmy, że nasz organizm nie będzie dobrze trawił całych, suchych nasion.Kraj pochodzenia: Mołdawia/Rosja/Polska/Kanada       Tabela wartości odżywczej w 100 g produktu: Wartość odżywcza: 100 g Wartość energetyczna 2113 kJ/ 507 kcal Tłuszcz: – kwasy tłuszczowe nasycone 31 g 2,4 g Węglowodany: – cukry 30 g 0,3 g Błonnik 3,9 g Białko 25 g Sól 0,2 g

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl