Zestaw herbat liściastych

Starannie dobrana kompozycja japońskich herbat najwyższej jakości w eleganckim, czarnym opakowaniu

Opis

Starannie dobrana kompozycja japońskich herbat najwyższej jakości w eleganckim, czarnym opakowaniu. Każda z herbat liściastych w zestawie jest unikalna w smaku a razem oddają różnorodność świata japońskiej herbaty.  To doskonały prezent zarówno dla miłośników Japonii i zielonej herbaty jak i dla tych, którzy mają odkrycie tego świata jeszcze przed sobą.   W skład zestawu wchodzą następujące herbaty: ORGANICZNA HERBATA MOYA GENMAICHA Genmaicha to wysokiej jakości zielona herbata sencha połączona z ziarenkami prażonego ryżu („genmai”). Ryż jest specjalnie namaczany i parzony zanim zostaje wysuszony i poddany prażeniu. Połączenie naparu z liści senchy, ryżu daje genmaichy charakterystyczny orzeźwiający, delikatnie orzechowy smak, mocny aromat i rdzawo-zielony kolor. Genmaicha była przez wieki uważana w Japonii za napój dla osób najbiedniejszych, których nie było stać na picie samej senchy. Dodany ryż, zwiększał objętość herbaty i nadawał jej dodatkowego aromatu. Z czasem genmaicha stała się popularna wśród wszystkich warstw społecznych w Japonii a potem na całym świecie gdzie zyskała przydomek „popcorn tea” (prażone ziarnka ryżu przypominały bowiem z daleka prażoną kukurydzę). W Japonii genmaichę często piją mnisi w trakcie długich okresów postów. Poprzez relatywnie niską zawartość senchy (50%) to herbata o dość niskiej zawartości kofeiny. Jest za to ceniona za wysoką zawartość minerałów (magnesu, wapnia i potasu). Ze względu na jej działania wspomagające układ trawienny tradycyjnie podaje się ją do posiłków. Genmaichę można parzyć kilkukrotnie. Kraj pochodzenia: Japonia Waga netto: 60g Skład: 50% organiczna zielona herbata sencha 50% organiczny ryż prażony. Ilość herbaty: 2-3g na 150ml Czas parzenia: 2-3 min. Ilość zaparzeń: 3 Temperatura parzenia: 70-80 C. ORGANICZNA HERBATA MOYA SENCHA NO. 21 Lekko słodka i orzeźwiająca zielona herbata z ziemną nutą. Sencha to najpopularniejsza herbata w Japonii. Powstaje z tych samych krzewów zielonej herbaty, z których pochodzi matcha z tym, że w przypadku senchy są nie są one zacieniane trakcie uprawy. Liście zaraz po zebraniu zostają wysuszone, dzięki czemu zatrzymuje się proces ich utleniania. Po wysuszeniu liście się zwijają tworząc ich charakterystyczny „iglasty” kształt.  Moya Sencha no. 21 pochodzi z organicznych upraw na wyspie Kiusiu z drugiego zbioru herbaty o bardzo zbalansowanym smaku. Zielona herbata sencha jest bogatym źródłem antyoksydantów i witamin. Pozytywnie wpływa na koncentrację a zawarte w niej polifenole mają wiele właściwości leczniczych, m.in. wspomagają układ trawienny, pomagając spalić zbędne kalorie a także poprawiają pracę układu krążenia.  Więcej o właściwościach polifenoli zawartych w zielonej herbacie przeczytasz tutaj. Sencha no.21 nadaje się też świetnie 2-3-krotnego zaparzania. Kraj pochodzenia: Japonia Waga netto: 60g Skład: 100% organiczna zielona herbata sencha Ilość herbaty: 2-3g na 150ml Czas parzenia: 2 min. Ilość zaparzeń: 3 Temperatura parzenia: 70-80 C. ORGANICZNA HERBATA MOYA HOJICHA Hojicha to wyjątek wsród japońskich herbat a jej smak w niczym nie przypomina smaku innych zielonych herbat.   Hojicha pochodzi z liści zbieranych jesienią i jest prażona w wysokiej temperaturze przez co jej liście nabierają ciemno-brązowego koloru. Wtedy nabiera też ona swojego wyjątkowego dymnego aromatu i słodkawego smaku z karmelowo-orzechowymi nutami. W procesie prażenia hojicha traci też swoją zawartość kofeiny dzięki czemu można ją pić przed snem i mogą ją pić dzieci kobiety w ciąży  Proces prażenia zielonej herbaty został wymyślony w latach 20-tych w Kioto i od tego czasu hojicha nieustannie zyskuje na popularności sięgającej już teraz daleko poza granice Japonii. Picie hojichy pomaga regulować ilość cholesterolu oraz cukru w organizmie a tkaże wzmacnia układ odpornościowy. Hojichę, podobnie jak genmaichę, podaje się często w Japonii do posiłków. Można ją parzyć kilkukrotnie choć z reguły 3 parzenia są optymalne. Moya Hojicha pochodzi z niewielkich rodzinnych i ekologicznych upraw na południowej wyspie Kiushu. Proces jej produkcji odbywa się w Uji w Prefekturze Kioto gdzie jest też certyfikowana i poddawana rygorystycznym testom na ewentualne zanieczyszczenia. Kraj pochodzenia: Japonia Waga netto: 60g Skład: 100% organiczna zielona herbata hojicha Ilość herbaty: 2-3g na 150ml Czas parzenia: 1-3 min. Ilość zaparzeń: 3 Temperatura parzenia: 75-90 C.

Kontakt z redakcją portalu PodkarpackieOK, pod adresem email portal@podkarpackieok.pl